Het elastiekje

In deze tijd is het ‘hot’ om grenzen te verleggen of zelfs erover heen te stappen, maar wat als je je eigen grens niet eens kent? De kans is groot dat je dan je grens zodanig verlegt dat er geen rek meer in zit en in het ergste geval zelfs knapt. Ik geloof dat je vooruit kan komen als je weet wat je kunt en niet alleen vanuit doorzettingsvermogen en wilskracht. Een mooie metafoor is het elastiekje.

Wanneer het elastiekje ontspannen is, is het heel flexibel en kan het verschillende vormen aannemen. Wanneer er spanning op het elastiekje wordt gezet, bijvoorbeeld door het uit te rekken, is maar één vorm mogelijk. Hoe meer spanning op het elastiekje wordt gezet en het elastiekje meer en meer wordt uitgerekt, komt er een moment dat het knapt. Een elastiekje kan best wat hebben, dus het duurt ook even voordat dat gebeurt. De eerste haarscheurtjes zijn een teken aan de wand dat het elastiekje de spanning niet lang meer kan verduren.

Daarnaast zijn elastieken verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en maten. Van smalle ‘huis-tuin-en-keuken’-elastiekjes tot dikke postelastieken. Van dunne haarelastiekjes om een bos haar bijeen te houden tot brede kledingelastieken om een hardloopbroek op zijn plaats te houden. Het maakt nogal een verschil welke maat elastiek jij bent. Elke soort elastiek heeft zijn eigen belastbaarheid en dit geldt ook voor de verschillen in belastbaarheid voor mensen onderling.

Ook ik ben nog steeds zoekende in het soort elastiekje en het ontspannen van mijn elastiekje. In het verleden heb ik de nodige spanning ervaren, waarbij het ook zeker voorgekomen is dat het elastiekje op het punt stond te knappen. Wel meer dan eens. Hardlopen of fietsen was voor mij ‘de redding’ om het elastiekje te ontdoen van overmatige spanning. Wanneer ik in een vicieuze cirkel was beland, was sport voor mij de uitlaatklep. Een uur sporten levert voor mij zoveel meer op dan lichamelijke conditie alleen. In mijn werk als leerkracht in het basisonderwijs is het constant zoeken naar het evenwicht tussen spanning en ontspanning en komt het regelmatig voor dat het elastiekje onder spanning komt te staan.

Een belangrijk moment in mijn leven waar ik dit bewust werd, was op een doordeweekse avond in mijn ouderlijk huis. Op dat moment waren er spanningen en was ik heel erg emotioneel. Mijn vader ‘dwong’ mij om naar buiten te gaan en te gaan hardlopen. Ik weet nog dat ik hem enigszins voor gek verklaarde, maar ik ben toch naar buiten gegaan. Toendertijd liep ik heel korte afstanden en ik was blij dat ik 1,5 km in 15 minuten kon lopen. Van een boos en verdrietig hoofd liep ik me letterlijk lichter; halverwege waren veel negatieve emoties omgedraaid naar positieve emoties. Bij thuiskomst was de lucht letterlijk geklaard in mijn hoofd; de zware donderwolken waren verdwenen en het zonnetje straalde weer. En ja, ik was lichamelijk uiteraard moe. Maar juist die lichamelijke vermoeidheid was het antwoord op mijn sombere bui in mijn hoofd.

Ik wil graag mensen begeleiden om te ontdekken welk soort elastiekje zij zijn, hoe zij met spanning om gaan en te helpen om het elastiekje te ‘ont-spannen’. Een traject Runningtherapie (hardlopen/wandelen) behoort tot één van de mogelijkheden. Runningtherapie vindt altijd buiten plaats in een groenrijke omgeving, omdat groen ieder mens goed doet. Ook kan een coachingstraject met het Krachtstenenspel© erg helpend zijn om inzicht te krijgen in het soort elastiek en de mate van belastbaarheid. Coaching kan binnen én buiten plaats vinden. Ook is een combinatie zeker mogelijk, afhankelijk van de wens van de clënt

In de zomer van 2017 heb ik twee leerkrachten uit het basisonderwijs begeleid met Runningtherapie. Één van de leerkrachten heeft Runningtherapie gecombineerd met een aantal coachingssessies met het Krachtstenenspel. Tijdens Runningtherapie kan hardlopen of wandelen afgewisseld worden met mindfulness-, yoga- en ademhalingsoefeningen. De twee leerkrachten zochten beiden naar mentale ontspanning door middel van hardlopen en wandelen in de buitenlucht en in de natuur.
Ook de cliënten die tot nu toe een sessie hebben gevolgd met het Krachtstenenspel© ervaren daar nu nog de positieve impact van. Een veelgehoorde uitspraak: ‘Het lijkt wel alsof het spel voor mij is gemaakt!’

Wil jij inzicht in wat voor elastiek jij bent en/of hoe jij jouw elastiek kunt ‘ont-spannen’? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. Een telefonisch kennismakingsgesprek is gratis.

Een zomerse groet van Annie

Almere, 2 juli 2017
Herzien: Veenhuizen (Drenthe), 23 mei 2018

3 Replies to “Het elastiekje”

  1. Wát een mooie blog, het elastiekje is erg herkenbaar. Ik ga het toepassen Annie, dank je wel. Lieve en sportieve groet van Janine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *