Al herkauwend genieten van het moment…

‘Alle dieren, behalve de mens, weten dat de voornaamste plicht van het leven is ervan te genieten’
Samuel Butter (1612-1680, Engels dichter (Happinez nummer 2-2017)

Al bladerend door de nieuwste Happinez afgelopen zaterdag, die overigens in het teken staat van geluk, viel mijn oog op bovenstaande uitspraak. Genieten van het leven…

Na het geven van een training Mindful Run ga ik vaak zelf nog een rondje hardlopen. Dit keer ging ik een parcours verkennen voor een aanstaand evenement in het Kromslootpark in Almere-Haven. Al hardlopend over onverhard grasland stuitte ik op een schaapskudde. Wat een geluk! Heel langzaam lopend naderde ik de kudde zo behoedzaam mogelijk. Een paar schapen kwamen ‘in de poten’ en hobbelden voor mij uit. Veel schapen bleven ook gewoon liggen. Ik ben tussen de schapen in op de grond gaan zitten en ben het gaan aanschouwen. Ondanks de nieuwsgierige blikken en de alertheid bleven de schapen herkauwend liggen. Al herkauwend knepen ze hun ogen wat toe tegen het felle zonlicht. Al herkauwend lagen ze te genieten van het zonnetje. Op dat moment kwam bovenstaande uitspraak weer in mij op: ‘Alle dieren weten dat de voornaamste plicht van het leven is ervan te genieten’. Daar waren de schapen een levend voorbeeld van. Ik ben even blijven zitten om van het moment te genieten, maar al gauw tolden mijn gedachten alweer door mijn hoofd. Ik was toch nog aan het hardlopen? Ik moest het parcours nog verder verkennen? Thuis had ik ook nog een ‘to do-lijst’ liggen? Drukte alom… En eigenlijk: voor wat? Hardlopen is mijn hobby; het is ter ontspanning. Dat is mijn bedrijf Hart-Lopen ook, al wil ik daar graag mijn brood mee verdienen. Toch moet ten allen tijden plezier en (werk)geluk ten grondslag liggen. Ik wil werken vanuit ‘genieten’.

Ondanks het letterlijk en figuurlijk ‘harDlopen’ mag ik ook de tijd nemen om te herkauwen. Mijn leven overdenken en aanschouwen waar ik op dit moment sta en mee bezig ben. Alleen maar doorrennen en alles aanpakken wat er op mijn pad komt, zonder goed te bekijken of het bij mij past, ga ik nooit volhouden. Grote kans dat ik nog verder van mijn pad raak…

Genieten van het leven, al herkauwend liggend in het zonnetje, even alert zijn op een passerende hardloper en daarna weer terug in de ‘geniet-stand’. Ik gun een ieder met regelmaat deze momenten. Herkauw je met me mee?

Maart 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *